La multi ani de Ziua mondială a teatrului!

La mulți ani de Ziua mondiala a teatrului!
În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un Mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi.
Anul acesta, Mesajul internaţional este semnat de Anatoli Vassiliev, cunoscut regizor de teatru și profesor din Rusia, fondator al Școlii de Artă Dramatică de la Moscova și profesor de teatru la Lyon. Este considerat unul dintre cei mai importanți regizori ai generației sale, care treptat a câștigat o reputație internațională. Școala pe care a fondat-o s-a transformat într-un laborator de experimente, asupra vocii și corpului actorului.D-ați la dracu gageturiile și tabletele haideți la teatru.

E nevoie, oare, de teatru?
Întreabă mii de profesioniști dezamăgiți de teatru și milioane de oameni obosiți de el.
La ce ne trebuie?
În vremurile când scena e atât de neînsemnată prin comparație cu suprafețele orașelor și întinderile țărilor în care se desfășoară tragedii veritabile ale vieții reale?
Ce este el pentru noi?
Loje aurite, fotolii de catifea, culise murdare, glasuri stridente sau, dimpotrivă, cutii negre înecate în mizerie și sânge, pline de trupuri goale și turbate?
Ce poate spune el?
Totul!
Teatrul poate spune tot.
Și cum trăiesc zeii din ceruri, și cum se chinuie cei închiși în peșteri, și cum te înalță pasiunea, și cum te poate distruge dragostea, și cum nimeni n-are nevoie de omul bun, și cum domnește înșelăciunea, și cum trăiesc oamenii în apartamentele lor, iar copiii în lagăre de refugiați, și cum e să te întorci într-un pustiu, și cum se despart oamenii – teatrul poate vorbi despre tot.
Teatrul a fost și rămâne veșnic.
Iar acum, în ultimii cincizeci, șaptezeci de ani, e cu atât mai mult necesar. Fiindcă dintre toate artele publice, doar în teatru cuvintele trec din gură în gură, privirea e față către față, mâinile și trupurile se ating. El nu are nevoie de mijlocitor între om și om – e partea transparentă a luminii, nu e nici sud, nici nord, nici est, nici vest – e el însuși lumina care se revarsă din toate cele patru zări, recognoscibilă și de prieten, și de dușman.
E nevoie de diferite feluri de teatru.
Iar dintre toate diferite și nenumărate, cele mai cerute sunt formele arhaice de teatru. Teatrul formelor ritualice nu trebuie pus în opoziție cu teatrul popoarelor civilizate. Cultura laică e din ce în ce mai goală de conținut, iar „informația culturală” ia locul realităților simple și al întâlnirii cu ele.
Teatrul e deschis. Intrarea e liberă.
Dați la dracu’ gadgeturile și computerele – mergeți la teatru, umpleți rândurile la parter și la balcon, ascultați cuvintele rostite și priviți imaginile vii – teatrul e dinaintea voastră, nu-l desconsiderați și nu-l treceți cu vederea în graba vieții voastre.
E nevoie de teatru de tot felul.
De un singur fel nu e nevoie – de teatrul jocurilor politice, de teatrul capcanelor politice, de teatrul politicienilor, de teatrul politicii. De teatrul terorii zilnice – individuale sau colective –, de teatrul cadavrelor, și de teatrul sângelui în piețe și pe străzi, în capitale sau în provincie, de teatrul bătăliei între religii și culturi diferite.
Sursa: AICI
Teatrul ”Jean Bart” sărbătorește impreună cu dumneavoastră, spectatorii, Ziua mondială a Teatrului și vă invită la spectacolul ”Stele în lumina dimineții”, semnat de regizorul Aurel PALADE, astăzi, 27 martie 2016, ora 19.00.
La multi ani tuturor teatrelor, actorilor și, de asemenea, spectatorilor, fără de care acest univers nu ar putea exista!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu