Programul săptămânii 27 martie - 5 aprilie 2017

Luni, 27 martie, ora 19.00

NOVECENTO
după un text de Alessandro BARRICO
regia și adaptarea Andra NEGULESCU

Spectacol cu actorul Claudiu BLEONȚ





Marți, 28 martie, ora 11

DEMONSTRAȚIA
(spectacol organizat în cadrul Programului ”Școala altfel”)


de David Auburn
Traducere: Ana Maria POPA și Costin MANOLIU


Distribuția:
Nelu SERGHEI | Aida ECONOMU | Florin HRIȚCU | Oana - Lavinia PISAROGLU
Regia și scenografia: Vlad CRISTACHE



Joi, 30 martie, orele 09.00 și 11.00

AMINTIRI DIN COPILĂRIE
(spectacol organizat în cadrul Programului ”Școala altfel”)


după Ion Creangă

Distribuția:
Nicoleta LUNGU | Mihai GĂLĂȚAN | Irina NAUM | Ionel DURBALĂ | Cristian NAUM |  Nelu SERGHEI  | Ecaterina TUDOSE | Nicolas TEODORESCU |  Adrian VÂLCU ARDELEANU

Muzica de scenă: Liviu MANOLACHE
Mișcare scenică: Costinela UNGHUREANU
Un spectacol de Nicolae POGHIRC




Duminică, 02 aprilie, ora 19.00

OLEANNA

de David Mamet
Distribuția: Irina NAUM | Cristian NAUM
Regia și scenografia: Vlad CRISTACHE


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajul actriței Isabelle Huppert pentru Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie 2017

Astazi, 27 martie, sarbatorim ziua mondiala a Teatrului. Mesajul din acest an apartine actritei Isabelle Huppert.

O zi, adică 24 de ore, care încep în zona teatrului Nō şi Bunraku, trec prin opera în stil Beijing şi prin Kathakali, fac popas între Grecia şi Scandinavia, între Eschil şi Ibsen, între Sofocle şi Strindberg, apoi între Anglia şi Italia, între Sarah Kane şi Pirandello, dar şi în Franţa, unde ne aflăm şi unde Parisul este, totuşi, oraşul din lume care primeşte cele mai multe trupe străine. În continuare, cele 24 de ore ale noastre ne poartă din Franţa în Rusia, de la Racine şi Molière la Cehov, apoi traversează Atlanticul pentru a se opri într-un campus studenţesc californian, unde nişte tineri reinventează, poate, teatrul. Căci teatrul renaşte mereu din propria-i cenuşă. Nu e decât convenţie care trebuie abolită fără răgaz. Aşa rămâne el viu. Teatrul are o viaţă bogată, care sfidează spaţiul şi timpul, piesele cele mai contemporane sunt hrănite de veacurile trecute, repertoriile cele mai clasice devin moderne de fiecare dată când sunt puse din nou în scenă.

O Zi Mondială a Teatrului nu este, desigur, o zi în sensul banal al vieţilor noastre cotidiene. Ea face să reînvie un imens spaţiu-timp şi, pentru a evoca spaţiul-timp, aş vrea să fac apel la un dramaturg francez pe cât de genial, pe atât de discret – Jean Tardieu. Îl citez: „Pentru spaţiu, se întreabă care e drumul cel mai lung între un punct şi altul. Pentru timp, se sugerează să măsurăm în zecimi de secundă timpul necesar pentru a pronunţa cuvântul «veşnicie». Pentru spaţiul-timp, se spune: «Fixaţi-vă în minte, înainte de a adormi, două puncte oarecare din spaţiu şi calculaţi timpul necesar, în vis, pentru a ajunge de la unul la celălalt»”. Ceea ce reţin eu de-aici este expresia „în vis”. S-ar zice că Jean Tardieu s-a întâlnit cu Bob Wilson. De asemenea, putem rezuma ziua noastră mondială a teatrului amintindu-ne de Samuel Beckett care, în stilul său expeditiv, o face pe Winnie să spună: „Oh, ce zi frumoasă va fi fost asta!” Reflectând la acest mesaj ce mi s-a făcut onoarea a-mi fi cerut, mi-am amintit de toate aceste vise din toate aceste scene. Aşa că nu vin singură în această sală a UNESCO; mă însoţesc toate personajele pe care le-am interpretat pe scenă, roluri pe care crezi că le-ai părăsit atunci când seria de spectacole s-a încheiat, dar care duc înăuntrul tău o viaţă subterană, gata să ajute sau să distrugă rolurile ce vor veni după ele: Fedra, Araminta, Orlando, Hedda Gabler, Medeea, Marchiza de Merteuil, Blanche Dubois… Şi mă însoţesc, de asemenea, toate personajele pe care le-am îndrăgit şi le-am aplaudat ca spectatoare. Şi, astfel, eu aparţin lumii întregi. Sunt grecoaică, africană, siriancă, veneţiană, rusoaică, braziliancă, iraniancă, romană, japoneză, marsilieză, newyorkeză, filipineză, argentiniancă, norvegiancă, coreeancă, nemţoaică, austriacă, englezoaică, într-adevăr lumea întreagă. Adevărata globalizare asta este.

În 1964, cu ocazia acestei Zile a teatrului, Laurence Olivier anunţa că, după mai mult de un secol de luptă, în Anglia tocmai se crease, în sfârşit, un teatru naţional pe care el îl dorise, de îndată, un teatru internaţional, cel puţin prin repertoriu. Ştia bine că Shakespeare aparţinea, în lume, întregii lumi.

Mi-a făcut multă plăcere să aflu că redactarea primului mesaj al acestor Zile Mondiale ale Teatrului, în 1962, i-a fost încredinţată lui Jean Cocteau, desemnat ca atare pentru că este, nu-i aşa, autorul unui „ocol al lumii în 80 de zile”.

Eu am făcut ocolul lumii într-un mod diferit – în 80 de spectacole sau 80 de filme. Spun „filme” pentru că nu fac nicio deosebire între a juca în teatru şi a juca în film, lucru care surprinde întotdeauna când îl spun, dar e adevărat, aşa este. Nicio deosebire.

Vorbind aici, nu sunt eu însămi, nu sunt o actriţă, sunt doar una dintre atât de numeroasele persoane prin care teatrul continuă să existe. Este oarecum datoria noastră. Şi necesitatea noastră. Cum ai spune: nu noi facem teatrul să existe, mai degrabă noi existăm datorită lui. Teatrul e foarte puternic, el rezistă, supravieţuieşte tuturor obstacolelor, războaielor, cenzurilor, lipsei de bani. E destul să zici „decorul e o scenă goală dintr-o epocă nedeterminată” şi să laşi să intre un actor. Sau o actriţă. Ce va face el? Ce va face ea? Vor spune ceva? Publicul aşteaptă, vrea să afle, publicul fără de care nu există teatru, să nu uităm asta niciodată. O persoană într-o sală este un public. Nu prea multe scaune goale, totuşi! Doar la Ionesco… La final, Bătrâna spune: „Da, da, să murim în plină glorie… să murim pentru a intra în legendă… O s-avem, cel puţin, o stradă cu numele nostru…”

Ziua Mondială a Teatrului există de 55 de ani. În 55 de ani eu sunt a opta femeie căreia i s-a cerut să pronunţe un mesaj, în fine, nu ştiu dacă e potrivit cuvântul „mesaj”. Predecesorii mei (masculinul se impune!) vorbesc despre teatrul imaginaţiei, al libertăţii, al originilor, au evocat multiculturalitatea, frumuseţea, întrebările fără răspuns… În 2013 – nu sunt, aşadar, decât patru ani de-atunci –, Dario Fo spune: „Singura soluţie a crizei constă în speranţa că se va declanşa o mare vânătoare de vrăjitoare împotriva noastră, mai ales împotriva tinerilor care vor să înveţe arta teatrului: astfel va lua naştere o nouă diaspora de comedianţi care, fără îndoială, va scoate din această constrângere nişte beneficii de neimaginat, printr-o reprezentare de tip nou”. Beneficii de neimaginat – iată o formulă frumoasă, demnă de a figura într-un program politic, nu?… Pentru că mă aflu la Paris, cu puţin înaintea unor alegeri prezidenţiale, le sugerez celor care par să aibă chef să ne guverneze să fie atenţi la beneficiile de neimaginat aduse de teatru. Dar fără vânători de vrăjitoare!

Pentru mine, teatrul este celălalt, este dialogul, este absenţa urii. Prietenia între popoare – nu prea ştiu ce vrea să însemne asta, dar cred în comunitate, în prietenia între actori şi spectatori, în unirea tuturor celor pe care-i reuneşte teatrul, cei care îl scriu, cei care îl traduc, cei care îl luminează, îl îmbracă, îl decorează, cei care îl interpretează, cei care îl fac, cei care merg la el. Teatrul ne apără, ne adăposteşte… Chiar cred că ne iubeşte… atât cât îl iubim… Mi-aduc aminte de un bătrân regizor tehnic de modă veche, care, înainte de ridicarea cortinei, în culise, spunea în fiecare seară, cu voce fermă: „Faceţi loc teatrului!” Acesta va fi cuvântul de încheiere. Mulţumesc.

Isabelle Huppert

Sursa: AICI

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Claudiu BLEONT în spectacolul NEVECENTO

Luni, 27 martie, ora 19.00 îl puteți vedea pe Claudiu BLEONȚ în spectacolul 

NOVECENTO
după un text de Alessandro BARRICO
regia și adaptarea Andra NEGULESCU


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spectacol Dawn Way

Sâmbătă, 25 martie, ora 20.30 Teatrul ”Jean Bart” vă invită la Sala Studio, la spectacolul trupei ”SEMNUL?”, intitulat:

Dawn Way 

de Oleg Bogaev 

Distribuția:

Amanta/ Polițista/ Gravida-Adriana VERGA
Amantul/ Bodyguard-ul/ Soțul - Adrian DINU
Deținuta/ Soția/ Tipa bogată -Miruna MARINCAȘ
Deținuta/ Mireasa/ Compozitoarea -Ioana MARCU
Politistul/ Mirele/ Doctorul, Orbul -Vlad GHICA
Deputata/ Asistenta/ Oarba/ Diavolul- Miruna STANCU
Îngerul/ Regizorul -David ORBOCEA

REGIA: EUGEN DORIN IONESCU


Sinopsis spectacol:

Oleg Bogaev, autorul piesei Dawn Way propune tipologii diferite de personaje, aflate în momentele lor de criză. Sudura dintre acestea o face un înger, care cade victimă, în decursul unei nopți, unui număr repetat -aproape la infinit- de accidente de mașină.

Perechile sunt supuse unui test, alegerile lor apropiindu-i sau îndepărtându-i de umanitate.

Veți putea viziona un spectacol în care umorul tipic rusesc se împleteşte cu absurdul şi te provoacă să ieşi din zona de confort.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

O nouă PREMIERĂ - 23 -24 martie

Teatrul ”Jean Bart” vă invită La PREMIERA spectacolului
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI
după romanul omonim al lui Ken Kesey
adaptare text și regia Aurel PALADE
scenografia Elena COZLOVSCHI.
Evenimentul va avea loc în zilele de 23 și 24 martie, orele 19.00.

Mai mult despre spectacol AICI


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Programul săptămânii 13 - 19 martie 2017

Sâmbătă, 18 martie, ora 19.00

Demonstrația


de David Auburn
Traducere: Ana Maria POPA și Costin MANOLIU





Distribuția:

Nelu SERGHEI | Aida ECONOMU | Florin HRIȚCU  Oana - Lavinia PISAROGLU
Regia și scenografia: Vlad CRISTACHE





___________________________________________________________________________


Duminică, 19 martie, ora 19.00

Hotel Mimoza

Distribuția:
Cristian NAUM| Aida ECONOMU| Irina NAUM| Radu NICULESCU| Inga MARCU| Gabriela CIOLACU| Mihai GĂLĂȚAN| EmanuelCRISTOIU| Simona PUSTIANU| Alexandru  MEDVEGHI| Ionel DURBALĂ| Gicu POMAZAN

Scenografia: Elena COZLOVSCHI
Asistent scenografie: Elena ORBOCEA
Regia Aurel PALADE

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ANUNȚ!


Din păcate, spectacolul ”Și caii se împușcă, nu-i așa?” este suspendat. Pentru recuperarea sumei date pe bilet, vă rugăm să solicitați rambursarea la AGENȚIA DE BILETE a teatrului. Vă mulțumim pentru înțelegere!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Programul săptămânii 6 -12 martie 2017

Vineri, 10 martie, ora 19.00

Hotel Mimoza
după Pierre Chesnot





Distribuția:
Cristian NAUM| Aida ECONOMU| Irina NAUM| Radu NICULESCU| Inga MARCU| Gabriela CIOLACU| Mihai GĂLĂȚAN| EmanuelCRISTOIU| Simona PUSTIANU| Alexandru  MEDVEGHI| Ionel DURBALĂ| Gicu POMAZAN

Scenografia: Elena COZLOVSCHI
Asistent scenografie: Elena ORBOCEA
Regia Aurel PALADE

______________________________________________________________

Sâmbătă și duminică, 11 și 12 martie, orele 19.00 

Și caii se împușcă, nu-i așa? 
de Horace McCoy
regia Stefana SAMFIRA

Spectacol Licență, anul III – Clasa Prof.univ.dr. Florin Zamfirescu
Coordonator proiect: Lect. Univ. dr. Ștefana Samfira


Cu:
Gloria – MARINA PALII / COSMINA OLARIU | Robert – ȘTEFAN HITRUC / ȘTEFAN MIHAI | Rocky – EDUARD BURGHELEA | Rollo – RADU MATEUCĂ | Lt. Stedna – GABRIEL VATAVU | Velma – NATALIA DRAGOMIR | Mary – BIANCA ANASTASIU / CARMEN GÂLCĂ | Vee – MIHNEA ȘTEFAN | Ruby – COSMINA OLARIU / MARINA PALII | Mario – CĂTĂLIN NICOLAU | Dna. Layden – IULIA DINU / NICOLETA MOSCALENCO | James – NICOLAE DUMITRU / DANI IONESCU | Dna. Higby & Jacky – CRINA LINȚĂ | Dna. Wicher & Alice – CARMEN GÂLCĂ / BIANCA ANASTASIU | Fredy – ȘTEFAN MIHAI / ȘTEFAN HITRUC | Maxwell – NICOLAE DUMITRU / KOSTAS MINCU | Kid – ANDREI ATABAY / KOSTAS MINCU | Preotul – VLAD NICOLICI

Trupa „Blue Night Shadow” – Vlad Nicolici, Eduard Tudorache, Cristian Vasile
Light design: Mihai Mitrea

Sinopsis :
Doi actori tineri și necunoscuți- Gloria și Robert, pe care viața i-a adus pe același drum din întâmplare … sau nu, se înscriu la un Maraton de Dans, din dorința de a atrage atenția asupra lor, a unor producatori sau a unor regizori și din nevoia de a câștiga bani.
Acțiunea se petrece în 1935, în plină criza economică – Marea Depresiune (după prabușirea bursei de valori de pe Wal Street, a urmat cea mai lungă și cea mai profundă criză economicî, care a continuat până la începutul celui de-al Doilea Razboi Mondial). Concurenții trebuie să danseze săptămâni de-a randul și să participe la tot felul de “evenimente”- regizate, pentru a atrage publicul plătitor.Ei trec printr-un chin inimaginabil în încercarea lor de supraviețuire.
Cei doi tineri – Robert și Gloria- se luptă să se adapteze, alături de ceilalți și să reusească, dar în timp ce Robert rezistă, agățându-se de visul lui de a deveni regizor, Gloria se adâncește din ce în ce mai tare în depresia în care au aruncat-o toate încercările eșuate din viața ei. Totul este acompaniat de muzica live a band-ului Blue Night Shadow.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu